Daikin Altherma Hybride.


De Daikin Altherma R Hybride warmtepomp is een energiezuinige manier om je huis te verwarmen. Deze warmtepomp combineert twee verschillende systemen: een warmtepomp en een cv-ketel. Hierdoor werkt het anders dan een huis dat alleen door een cv-ketel wordt verwarmd. We helpen je graag op weg met het gebruik van de Daikin Altherma R Hybride. Ontdek hoe je de temperatuur in je woning kunt regelen en wat je moet doen bij storingen.

Besturing.


Je kunt de temperatuur van de Daikin Altherma R Hybride eenvoudig regelen met je thermostaat. De warmtepomp werkt namelijk samen met de cv-ketel, waardoor je de temperatuur in je huis moeiteloos kunt aanpassen.

Instellingen Daikin Altherma Hybride

1Temperatuur instellen Daikin Altherma Hybride

Voor een efficiënte werking van je hybride warmtepomp, is het belangrijk om een constante temperatuur aan te houden. Dit helpt om het energieverbruik laag te houden. Als de temperatuur te ver daalt, moet de cv-ketel harder werken om je huis weer op te warmen, wat leidt tot een hoger gasverbruik.

Volg deze stappen om de temperatuur in te stellen:

 1. Druk op de menuknop en gebruik de pijl naar beneden om naar "gebruiksinstellingen" te gaan. Druk op OK.
 2. Ga met de pijl naar beneden naar "voorgeprogrammeerde waarden" en druk op OK.
 3. Druk nogmaals op OK.
 4. Stel nu de temperatuur in voor zowel de comfort- als de ecostand. Gebruik de pijl naar boven om de temperatuur te verhogen en de pijl naar beneden om te verlagen, in stappen van 0,5°C.
 5. Druk op OK om de gewenste temperatuur te bevestigen.
 6. Klik op het huisje (linksonder) om terug te keren naar het hoofdmenu.

Je kunt de warmtepomp ook in automatische modus zetten. Hierbij kiest de warmtepomp zelf of er verwarmd of gekoeld moet worden. Ga via het menu naar "bedrijfsmodus" om deze functie in te schakelen. Als de verkoeling aangaat, wordt de ingestelde temperatuur automatisch met één graad verhoogd, zodat de warmtepomp niet voortdurend hoeft te schakelen tussen verwarmen en koelen.

2Stille modus instellen Daikin Altherma Hybride

Wil je het geluid van de buitenunit tijdelijk verlagen? Zet je warmtepomp dan in de stille modus. Houd er wel rekening mee dat het comfort iets minder kan zijn en de energiekosten wat hoger uitvallen tijdens deze periode.

Volg deze stappen om de stille modus in te stellen:

 1. Druk op de menuknop en gebruik de pijl naar beneden om naar de optie "geluidsarme stand" te gaan. Druk op OK.
 2. Ga met de pijl naar beneden naar "vakantiestand" en druk op OK.
 3. Kies nu een geluidsniveau uit de drie opties:
  • Meest stille: onder alle omstandigheden, maar het vermogen kan minder zijn.
  • Midden geluidsarme stand.
  • Minst stille: alleen als het nodig is maakt de unit harder geluid.
 4. Druk op het huisje om terug te keren naar het hoofdmenu.
3Vakantiemodus instellen Daikin Altherma Hybride

Ga je langer dan twee dagen weg? Dan is het slim om de temperatuur wat lager te zetten om energie te besparen. De vakantiemodus van je warmtepomp is hier perfect voor. Zorg ervoor dat je de vakantiemodus een dag voordat je thuiskomt uitzet, zodat je huis weer op temperatuur is als je aankomt.

Volg deze stappen om de vakantiemodus in te stellen:

 1. Druk op de menuknop en gebruik de pijl naar beneden om naar de optie "vakantie" te gaan. Druk op OK.
 2. Ga met de pijl naar beneden naar "vakantiestand" en druk op OK.
 3. Kies de optie "elders" door op een van de pijltjes te drukken en bevestig met OK.
 4. Druk op de pijl naar beneden om naar "VAN" te gaan en druk op OK. Hier kun je de gewenste startdatum kiezen. Druk op OK als je klaar bent.
 5. Volg stap 1 tot 4 opnieuw, maar kies nu voor "TOT" in plaats van "VAN".
 6. Bij "bedrijfsmodus" kies je voor verwarming en stel je de eco-stand in.
 7. Zet "Vakantie" op "Ja" en druk op het huisje om terug te keren naar het hoofdmenu.
4Energietarieven instellen Daikin Altherma Hybride

Wanneer je warmtepomp wordt geïnstalleerd, zet de installateur deze standaard op de economische stand. Dit zorgt ervoor dat de energiekosten worden geoptimaliseerd op basis van je energieprijzen. Je kunt dit programma verder verbeteren door je eigen energietarieven in te voeren.

Volg deze stappen om de energietarieven in te stellen:

 1. Druk op de menuknop en gebruik de pijl naar beneden om naar "Gebruikersinstellingen" te gaan. Druk op OK.
 2. Druk opnieuw op de pijl naar beneden en ga naar "voorgeprogrammeerde waarden". Druk op OK.
 3. Met de pijlen omhoog en omlaag kun je nu de tarieven instellen:
  • Bij "elektriciteitsprijs" kun je de prijzen voor stroom (hoog, middel en laag) kiezen.
  • Bij "brandstofprijs" kun je de prijs voor gas invullen. De prijzen kunnen variëren van 0.00 tot 990 €/kWh en worden ingesteld tot twee decimalen.
 4. Druk op OK om je instellingen te bevestigen. Druk op het huisje om terug te gaan naar het hoofdmenu.

Let op: Daikin werkt wereldwijd, dus zowel elektriciteits- als gasprijzen worden in kilowattuur (kWh) uitgedrukt. In Nederland wordt de gasprijs echter in kubieke meters (m³) weergegeven. Om de gasprijs per kubieke meter om te rekenen naar kWh, deel je de prijs per m³ door 8,7 en vul je deze uitkomst in het systeem in.

Waarschuwing: Wij raden sterk af om instellingen te wijzigen zonder ons advies, omdat dit de werking en garantie van het apparaat nadelig kan beïnvloeden.

Onderhoud Daikin Altherma Hybride.


Het is superbelangrijk om regelmatig te checken of je warmtepomp goed werkt. Hoewel je veel dingen op afstand kunt controleren, zijn er ook zaken die je zelf moet nakijken. Let bijvoorbeeld op rare geluiden, temperatuurveranderingen of als de pomp niet goed functioneert. Door regelmatig te checken, kun je problemen snel vinden en oplossen. Hieronder vind je een aantal tips die je zelf kunt doen.

Houd de buitenunit vrij
Je warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Zorg ervoor dat de buitenunit vrij staat, zodat de lucht er goed bij kan. Dit helpt de warmtepomp efficiënter te werken en maakt onderhoud en reparaties makkelijker omdat er geen obstakels in de weg staan.

Bijvullen en ontluchten van je Daikin Altherma R Hybride
Je warmtepomp werkt het best met een druk tussen de 1,5 en 2 bar. Komt de druk onder de 1.0 bar? Dan is het tijd om bij te vullen. Bij een te lage druk krijg je een storingscode: HJ-08. Zorg ervoor dat er tijdens het bijvullen zo min mogelijk lucht bij komt. De binnenunit ontlucht zichzelf automatisch als de ontluchter aan staat.

Storingen.


Als je een storing op je thermostaat ziet, kan het geruststellend zijn om te weten dat veel meldingen vanzelf verdwijnen. Het is daarom een goed idee om even te wachten voordat je actie onderneemt. Als de storing niet verdwijnt, zijn er een paar dingen die je zelf kunt proberen.

Reset de warmtepomp
Een van de eerste dingen die je kunt doen, is de warmtepomp resetten. Haal de stekker uit het stopcontact. Als de warmtepomp op een eigen groep is aangesloten, kun je ook de betreffende groep in de groepenkast uitschakelen. Wacht minimaal een minuut en steek dan de stekker weer in het stopcontact.

Als de storing blijft, neem dan gerust contact met ons op via 0475 475 999. We helpen je graag verder!

Antwoord niet gevonden? Neem contact met ons op


Stuur ons een e-mail of bel ons. Het is natuurlijk ook mogelijk om langs te komen in onze showroom in Roermond. Gelieve wel een afspraak van te voren maken om u zo goed mogelijk te kunnen helpen.

CONTACT