Daikin Altherma 3 AE.


De Daikin Altherma 3 warmtepomp werkt heel anders dan een traditionele cv-ketel, en dat kan vragen oproepen. We helpen je graag op weg!

Ontdek hoe je de temperatuur voor je huis en warm water perfect kunt instellen en wat je moet doen bij storingen. We staan klaar om je te ondersteunen en te zorgen dat je het beste uit je warmtepomp haalt. Heb je vragen of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op!

Let op: Wij zijn niet Daikin maar Connect Techniek.

We ontvangen regelmatig telefoontjes, e-mails en WhatsApp-berichten van mensen die geen klant bij ons zijn, maar wel een dergelijke systeem hebben. De onderstaande informatie geldt uitsluitend voor klanten van Connect Techniek. Ben je geen klant? Neem dan contact op met je eigen leverancier, want helaas kunnen wij je niet verder helpen.

Besturing.


Je kunt de Daikin Altherma 3 warmtepomp op twee manieren gebruiken. Ten eerste kun je via het scherm van de warmtepomp de instellingen aanpassen. De tweede manier is met de Daikin Madoka Controller, die standaard wordt meegeleverd. Voor meer informatie over het gebruik van de Daikin Madoka Controller kunt u hier klikken.

Instellingen Daikin Altherma 3 AE

1Temperatuur instellen Daikin Altherma 3 AE

Iedereen wil natuurlijk zoveel mogelijk besparen met zijn warmtepomp. Daarom is het verstandig om de warmtepomp op een constante temperatuur te houden waar je je het meest comfortabel bij voelt. Houd er echter rekening mee dat het aanpassen van de temperatuur soms wel drie dagen kan duren voordat de gewenste temperatuur volledig is bereikt. Om deze reden wordt het afgeraden om ’s nachts de temperatuur te verlagen.

Volg deze stappen om de temperatuur aan te passen:

  1. Druk op een willekeurige toets om de Madoka-thermostaat uit de rustmodus te halen.
  2. De temperatuur verschijnt nu in grote witte cijfers.
  3. Gebruik de plus- of minknoppen om de temperatuur met 0,5°C te verhogen of te verlagen.
  4. Druk op de cirkel tussen de plus- en minknoppen om de temperatuur te bevestigen.

Bekijk de onderstaande video om te zien hoe dit in de praktijk werkt:

2Koelen instellen Daikin Altherma 3 AE

Niet alle warmtepompen kunnen koelen. Dit is alleen mogelijk als je warmtepomp de optie 'koeling' heeft. Als jouw warmtepomp deze optie heeft, kun je de koeling handmatig of automatisch instellen.

Volg deze stappen om de koeling in te stellen:

  1. Druk op een willekeurige toets om de Madoka-thermostaat uit de rustmodus te halen.
  2. Houd de cirkel tussen de plus- en minknoppen ingedrukt tot het hoofdmenu verschijnt.
  3. Navigeer door het scherm met de plus- en minknoppen en ga naar het menu genaamd "Ruimtestand", afgebeeld met een zonnetje. Open dit menu door op de cirkel tussen de plus- en minknoppen te drukken.
  4. Je ziet nu drie standen waaruit je kunt kiezen. Navigeer met de plus- en minknoppen door deze standen:
    • Verwarmen: Het systeem draait in de verwarmingsstand, aangeduid met een zonnetje.
    • Koelen: Het systeem draait in de koelstand, aangeduid met een ijskristal.
    • Automatisch: Het systeem bepaalt automatisch of de verwarmings- of koelstand aangaat, weergegeven met de letter A.
  5. Bevestig je keuze door op de cirkel tussen de plus- en minknoppen te drukken.
3Warm tapwater instellen Daikin Altherma 3 AE

Bij het gebruik van een warmtepomp is het belangrijk om rekening te houden met de instellingen voor warm tapwater. Deze instellingen bepalen niet alleen de energiebesparing, maar ook de beschikbaarheid van het warme tapwater.

Volg deze stappen om de temperatuur van het tapwater in te stellen:

  1. Druk op een willekeurige toets om de Madoka-thermostaat uit de rustmodus te halen.
  2. Druk vervolgens op de cirkel tussen de plus- en minknop om naar de stand voor het warm tapwater te gaan.
  3. Gebruik de plusknop (bij verwarmen) of minknop (bij koelen) om de temperatuur telkens met 1 graad aan te passen.
  4. Wanneer je tevreden bent over de temperatuur, bevestig dit dan door op de cirkel tussen de plus- en minknop te drukken.

Een belangrijk punt om op te letten is dat de stand voor warm tapwater aan staat. Je kunt controleren of deze stand aanstaat wanneer er een douchekop zichtbaar is links van de temperatuur. Staat er geen douchekop? Ga dan weer naar de stand warm tapwater (stap 2). Wanneer je in deze stand op de aan/uitknop (boven op de thermostaat) drukt, schakelt de stand warm tapwater in of uit, afhankelijk van de vorige stand.

Wil je eenmalig het tapwater verwarmen? Ga dan bij stap 2 naar de zogenaamde powerfull-functie en gebruik de plus- of minknoppen om de stand aan of uit te zetten.

Bekijk de onderstaande video om te zien hoe dit in de praktijk werkt:

4Vakantiemodus instellen Daikin Altherma 3 AE

Als je voor langere tijd (minimaal 3 dagen) niet thuis bent, kan het voordeliger zijn om de temperatuur wat lager te zetten. De vakantiemodus van je warmtepomp is hiervoor een handige oplossing. Zorg ervoor dat je de vakantiemodus ongeveer een dag voordat je thuiskomt uitschakelt, zodat je huis weer op temperatuur kan komen.

Volg deze stappen om de vakantiemodus in te stellen:

  1. Gebruik het scherm op de warmtepomp en druk op de home-knop.
  2. Gebruik de linker draaiknop om naar "Gebruiker Instellingen" te gaan.
  3. Selecteer vervolgens "Vakantie".
  4. Draai de linker draaiknop naar "Activatie" en zet deze op "Aan".
  5. Voer nu de start- en einddatum en de tijden voor de afwezige periode in. Vergeet niet om de vakantiemodus ongeveer een dag voor thuiskomst te stoppen.
  6. Druk op de knop in het midden met het huisje om terug te gaan naar het hoofdscherm.

Onderhoud Daikin Altherma 3 AE.


Het is belangrijk om regelmatig te controleren of je warmtepomp goed werkt. Hoewel je veel dingen op afstand kunt checken, zijn er ook zaken die je zelf moet nakijken. Let bijvoorbeeld op rare geluiden, temperatuurveranderingen of als de pomp niet goed functioneert. Door regelmatig te controleren, kun je problemen op tijd ontdekken en oplossen. Hier zijn een paar dingen die je zelf kunt doen:

Houd de buitenunit vrij
Je warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Zorg ervoor dat de buitenunit vrij staat, zodat de lucht er goed bij kan. Dit helpt de warmtepomp efficiënter te werken en maakt onderhoud en reparaties makkelijker omdat er geen obstakels in de weg staan.

Bijvullen en ontluchten
Het is belangrijk om de druk van je warmtepomp goed in de gaten te houden. Een te hoge druk kan storingen veroorzaken, terwijl een te lage druk ervoor zorgt dat de installatie niet juist werkt. Als de druk onder de 1.0 bar zakt, moet je bijvullen. Er zijn verschillen in het vullen van de Daikin Altherma 3 GEO en de andere Daikin Altherma 3 modellen. Hieronder lichten we beide modellen toe.

Bijvullen en ontluchten Daikin Altherma 3 AE
Het bijvullen van de Daikin Altherma 3 modellen doe je met de meegeleverde vulslang. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht bij komt tijdens het bijvullen. Nadat je het systeem hebt bijgevuld, moet je het ontluchten. In de onderstaande video kun je zien hoe dit proces werkt.

Storingen.


Als er een storing op je thermostaat verschijnt, is het goed om te weten dat veel van deze meldingen vanzelf weer verdwijnen. Wacht dus eerst even voordat je actie onderneemt. Verdwijnt de storing niet? Dan zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen.

Reset de warmtepomp
Een van de eerste dingen die je kunt proberen, is het resetten van de warmtepomp. Haal de stekker uit het stopcontact. Als de warmtepomp op een eigen groep is aangesloten, kun je ook de betreffende groep in de groepenkast uitschakelen. Wacht minstens 1 minuut en steek de stekker dan weer in het stopcontact.

Noodbedrijf aanzetten
Als de warmtepomp uitvalt en je de storing niet kunt verhelpen, kun je de functie Noodbedrijf inschakelen. Hiermee blijven je woning en tapwater op temperatuur.

Hier zijn de stappen om de noodbedrijffunctie in te stellen:

  1. Gebruik de linker draaiknop om naar storingen te navigeren en druk op de knop om te bevestigen.
  2. Draai met de linker draaiknop naar de stand Noodbedrijf en druk op de knop om te bevestigen.
  3. Druk op het huisje om terug te gaan naar het hoofdscherm.

LET OP: Wanneer de storing is verholpen, moet je de noodbedrijffunctie weer uitschakelen zoals hierboven beschreven. Als de warmtepomp in Noodbedrijf staat, verwarmt hij elektrisch, wat zorgt voor een hoger energieverbruik en dus een hogere energierekening.

In de onderstaande video kun je zien hoe dit precies werkt.

Antwoord niet gevonden? Neem contact met ons op


Stuur ons een e-mail of bel ons. Het is natuurlijk ook mogelijk om langs te komen in onze showroom in Roermond. Gelieve wel een afspraak van te voren maken om u zo goed mogelijk te kunnen helpen.

CONTACT